ColoCenter

In de zomer van 2012 is het meest duurzame datacenter van Nederland geopend in Zoetermeer. ColoCenter exploiteert hier het nieuwste datacenter van Nederland. Midden in de randstad goed bereikbaar door middel van snelwegen en spinternieuwe provinciale ontsluitingen. Hiermee is de ligging ideaal voor bedrijven gesitueerd in Rotterdam, Den Haag, Delft en natuurlijk Zoetermeer zelf.

Impressie

Met de volledig groene opzet is voor een verantwoorde bedrijfsvoering gekozen. Als u uw servers bij ons huisvest kunt u uw klanten of afnemers de groenst mogelijke datacenter oplossingen van dit moment garanderen. Het datacenter maakt gebruik van de meest innovatieve klimaatneutrale toepassingen die op dit moment voor handen zijn. Met een nu nog geschatte PUE waarde van rond de 1.1 behoort ColoCenter tot de groenste datacentra van Nederland. Wilt u hier meer over weten, onder het menu item “colocenter -> concept” treft u meer informatie aan over de technieken die ColoCenter toepast.

Colocenter is de samenvoeging van de woorden colocatie en datecenter. Onder colocatie (lees: co-locatie) verstaat men het plaatsen van `eigen` apparatuur in een serverruimte van een internetprovider (bron). Datacenter staat voor een faciliteit waar bedrijfskritische ICT-apparatuur (bijvoorbeeld servers) kunnen worden ondergebracht (bron). Hiermee wordt het doel van ColoCenter perfect weergegeven. Het verzorgen van housing faciliteiten voor servers in elke gewenste omvang.

ColoCenter Zoetermeer is een nieuw ontwikkeld datacenter. De kracht van de transformatie is de combinatie van project ontwikkeling en ICT kennis. Bestaand vastgoed kan op deze manier op een zeer duurzame manier worden getransformeerd tot een ultramodern datacenter die aan alle huidige energie prestatie normen voldoet. Door het toepassen van de nieuwste technieken is een PUE waarden van rond de 1.1 niet onwaarschijnlijk. Onder het kopje concept kunt u alles vinden hoe wij deze technieken toepassen.

Locatie

Er is bewust gekozen voor Zoetermeer om dit nieuwe datacenter te vestigen. Zoetermeer is een sterk op ICT gerichte stad. Met veel op ICT georienteerde ondernemingen en opleidingen is het de ideale plek voor een ICT knooppunt. Midden in de randstad, dichtbij een aantal belangrijke uitvalsroutes van Zoetermeer is de bereikbaarheid ook perfect.

Koeling

Qua koeling is voor een redundante oplossing gekozen. De specifieke techniek achter de koeling kunt u onder het kopje concept lezen, maar in het kort komt het erop neer dat meerdere ventilatoren het koelvermogen distribueren. Normaliter draaien deze maximaal op 50% vanwege efficiency, het grootste deel van het jaar zullen ze zelfs op slechts 20-30% vermogen draaien. In geval van calamiteiten kunnen deze makkelijk het tekort opvangen vanwege deze capaciteit.

Energie

Daarnaast is de energie behoefte natuurlijk ook van groot belang. Ook hier is een N+1 redundantie toegepast. Met de nieuwste UPS apparatuur van Emerson wordt een hoge efficiëntie en beschikbaarheid gegarandeerd.

De stroom wordt daarnaast groen ingekocht bij Greenchoice. Deze organisatie heeft verschillende keurmerken, waaronder het milieukeur van SMK, die aantonen dat de energie duurzaam is opgewekt.

Zekerheid en duurzaamheid gaan hier te samen.

Fase’s

De opzet van ColoCenter is in twee fases gesplitst. Hoewel alle hoofdvoorzieningen direct worden aangelegd zal in fase 1 slechts één datazaal in gebruik genomen worden. In deze datazaal is plek voor 54 racks van 46U. Daarnaast zijn er 20 halve kasten(10 footprints) en 40 kwart kasten (10 footprints) beschikbaar. Hiermee is voor de grote maar ook voor de kleine gebruiker voldoende capaciteit beschikbaar.

Layout

Klik voor een uitvergroting

Zodra fase 1 voor circa 75% bezet zal zijn wordt datazaal 2 ingericht. Afhankelijk van de vraag in fase 1 zal hier een soortgelijke indeling worden toegepast. Hiermee komt de capaciteit van dit datacenter op circa 160 racks.

Patriot Act

Iets waar veel opspraak over is recentelijk is de Amerikaanse patriot act. Deze wet houdt in dat de amerikaanse overheid bij alle amerikaanse bedrijven alle data die zij beheren mag opvragen, met als voornaamste doel om terrorisme te bestrijden. Het maakt hierbij niet uit of de data daadwerkelijk in de VS staat of door het bedrijf ergens anders beheerd wordt. Mocht uw data dus in een datacenter staan waarvan de exploitant amerikaans is of een amerikaanse moederorganisatie heeft, dan is deze te vorderen door de amerikaanse overheid. Verschillende bekendere datacenters zijn niet 100% nederlands, let dus op waar u uw data stalt.

ColoCenter bv is een 100% nederlands bedrijf. Uw data kan dus nooit worden gevorderd middels de patriot act. Is dit belangrijk voor u, kies dan voor ColoCenter.